Loading. Please wait...


Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

I.V.F.


Papadimitriou Athanasios ivf

H εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι η διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια γονιμοποιούνται από τα σπερματοζωάρια έξω από τη μήτρα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση (ΕΓ για συντομία) είναι μια ιδιαιτέρως αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος πως άλλες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν αποτύχει. Η διαδικασία για την εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει τον ορμονικό έλεγχο της διαδικασίας της ωορρηξίας και τη λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες της γυναίκας προκειμένου να γονιμοποιηθούν από το σπέρμα μέσα σε υγρό μέσο. Το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγώτης) μεταφέρεται στη συνέχεια στη μήτρα, με σκοπό να δημιουργήσει μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα βήματα στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης:

Διέγερση των ωοθηκών για παραγωγή πολλών ωαρίων

Ο κύκλος θεραπείας ξεκινά συνήθως την τρίτη ή την 21η – 22η ημέρα της έμμηνου ρύσεως και περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων γονιμότητας για τη διέγερση και ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Στην πλειονότητα των ασθενών χορηγούνται ενέσιμες γοναδοτροπίνες (συνήθως ανάλογα της ορμόνης FSH) και οι ασθενείς βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Η παρακολούθηση αυτή συνίσταται σε ελέγχους του επιπέδου οιστραδιόλης και μέσω γυναικολογικών υπερηχογραφημάτων, η ανάπτυξη των ωοθυλακίων.

Λήψη των ωαρίων από την ωοθήκη

Όταν η ωρίμανση των ωοθυλακίων κρίνεται επαρκής, παρέχεται η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Η εν λόγω «πράκτορας», ενεργεί ως ανάλογη της Λουτεϊνικής ορμόνης και θα μπορούσε να προκαλέσει ωορρηξία σε περίπου 42 ώρες μετά την ένεση, αλλά πρώτα πραγματοποιείται η διαδικασία λήψης των ωαρίων από την ωοθήκη.

Τα ωάρια ανακτώνται από την ασθενή χρησιμοποιώντας μια τεχνική που βασίζεται στην κατεύθυνση μιας βελόνας μέσω υπερήχων προκειμένου να διατηρήσει το κολπικό τοίχωμα και να φθάσει στις ωοθήκες. Μέσω αυτής της βελόνας μπορεί να γίνει αναρρόφηση των ωοθυλακίων ενώ το υγρό του ωοθυλακίου αποδίδεται στο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, για τον εντοπισμό των ωαρίων. Συνήθως ανακτώνται από πέντε έως και δεκαπέντε ωάρια. Η διαδικασία λήψης διαρκεί περίπου 20 λεπτά και γίνεται υπό συνειδητή νάρκωση ή γενική αναισθησία.

Γονιμοποίηση του ωαρίου και καλλιέργεια των εμβρύων στο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης

Στο εργαστήριο, τα ωάρια «καθαρίζονται» από τα γύρω κύτταρα και προετοιμάζονται για τη γονιμοποίηση. Εν τω μεταξύ, το σπέρμα είναι έτοιμο για τη γονιμοποίηση με την αφαίρεση των ανενεργών κυττάρων και του σπερματικού υγρού. Εάν το σπέρμα που παρέχεται είναι από δότη, συνήθως έχει προετοιμαστεί για επεξεργασία πριν καταψυχθεί και μπει σε καραντίνα προκειμένου να είναι άμεσα έτοιμο για χρήση μετά την απόψυξη.

Το σπέρμα και τα ωάρια επωάζονται μαζί (σε αναλογία περίπου 75,000:1) σε μέσα καλλιέργειας για περίπου 18 ώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ωάριο θα γονιμοποιηθεί μέσα σε αυτόν το χρόνο και θα παρουσιάσει δύο προ-πυρήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων ή χαμηλής κινητικότητας αυτών, ένα μόνο σπερματοζωάριο χορηγείται απευθείας στο ωάριο με τη χρήση ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίου (ICSI). Το γονιμοποιημένο ωάριο τοποθετείται σε ένα ειδικό μέσο ανάπτυξης και αφήνεται για περίπου 48 ώρες μέχρι να φτάσει στο στάδιο 6-8 κυττάρων.

Τα εργαστήρια έχουν αναπτύξει μεθόδους βαθμολόγησης προκειμένου να κρίνουν την ποιότητα του ωαρίου και του εμβρύου. Συνήθως, τα έμβρυα που έχουν φθάσει στο στάδιο 6-8 κυττάρων μεταφέρονται στη μήτρα, τρεις ημέρες μετά τη δημιουργία τους. Η εμβρυομεταφορά στο στάδιο των βλαστοκύστεων έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε λίγο υψηλότερα

ποσοστά εγκυμοσύνης γι’ αυτό και συνηθίζεται.

Η εμβρυομεταφορά

Τα έμβρυα αξιολογούνται από τον εμβρυολόγο με βάση τον αριθμό των κυττάρων, την ομαλότητα της ανάπτυξης και το βαθμό κατακερματισμού. Ο αριθμός που πρόκειται να μεταφερθεί εξαρτάται από τον αριθμό που διατίθενται, την ηλικία της γυναίκας καθώς άλλων παραγόντων της υγείας και βάση της διάγνωσης. Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το μέγιστο των εμβρύων που μεταφέρονται είναι δύο με εξαίρεση κάποιες ασυνήθιστες συνθήκες.

Τα έμβρυα που κρίνονται ότι είναι τα “καλύτερα” μεταφέρονται στη μήτρα της ασθενούς με ένα λεπτό, πλαστικό καθετήρα, ο οποίος περνά μέσα από το κόλπο και τον τράχηλο. Δύο μέχρι τέσσερα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν στη μήτρα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες της εμφύτευσης και βέβαια της κύησης.


Κλείστε Ραντεβού

Ωράριο Ιατρείου
Δρ. Παπαδημητρίου

Στοιχεία Επικοινωνίας

Professional medical services

ALL THE WAY


0123456789001234567890

Χρόνια Εμπειρίας

στην υπηρεσία της γυναίκας01234567890012345678900123456789001234567890

Τοκετούς

κυρίως φυσιολογικά012345678900123456789001234567890

Επιτυχημένες

Εξωσωματικές Γονιμοποιήσεις01234567890012345678900123456789001234567890

Ικανοποιημένες

και υγιείς γυναίκεςΓυναικολογία – Μαιευτική – Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Οι Υπηρεσίες


Papadimitriou Athanasios gynaikologia 3000px scaled

Γυναικολογία


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas sagittis mi faucibus risus auctor scelerisque.


Papadimitriou Athanasios maieftiki 3000px scaled

Μαιευτική


Nullam eleifend lectus a tortor interdum, non sodales ante vehicula. Proin consequat, at commodo.


Papadimitriou Athanasios ypovoithoumeni 3000px scaled

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή


Curabitur nec interdum justo. Suspendisse in venenatis justo. Sed arcu velit, pulvinar eu consequat in, volutpat et urna.Επικοινωνία


Follow usCopyright by Athanasios Papadimitriou 2021. All rights reserved.

Papadimitriou Athanasios upsitenow