Loading. Please wait...


Μαιευτική

Επιπλοκές δίδυμης και πολύδυμης κύησης


Επιπλοκές δίδυμης και πολύδυμης κύησης

Ενώ πολλές φορές με χαμόγελο διαπιστώνεται η δίδυμος ή και τρίδυμος (πολύδυμος) κύηση, εντούτοις οι υποψήφιοι γονείς σπάνια υποψιάζονται τα προβλήματα που προκύπτουν και που είναι δύο και τρεις φορές συχνότερα από τις μονόδυμες εγκυμοσύνες.

O Mαιευτήρας- Γυναικολόγος Αθανάσιος Παπαδημητρίου μας παρουσιάζει τους κινδύνους αυτών των κυήσεων και εφιστά την προσοχή στις επίτοκες μητέρες για στενή παρακολούθηση από τον μαιευτήρα τους, καθ΄ όλη τη διάρκεια της κύησης.

– Σήμερα όλο και πιο συχνά ακούμε για πολύδυμες κυήσεις, γιατρέ; Πού οφείλεται αυτό;

Οι πολύδυμες εγκυμοσύνες αφορούν κατά τα 2/3 τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης με προεξάρχουσες τις δίδυμες κυήσεις, ενώ οι πολύδυμες – τρίδυμες αφορούν το υπόλοιπο 1/3. Από τις (πολύδυμες) τρίδυμες τα 2/3 αφορούν και είναι αποτέλεσμα τεχνικών εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ένα άλλο γεγονός που ευθύνεται για τη συχνότερη εμφάνιση διδύμων – τριδύμων με φυσικό τρόπο είναι η αυξημένη FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) που προκαλεί ωρίμανση περισσότερων του ενός ωοθυλακίων και συμβαίνει ως επί το πλείστον σε ηλικίες γόνιμων γυναικών μετά τα 35 έτη της ηλικίας τους.

– Τι επιπλοκές παρουσιάζουν οι πολύδυμες κυήσεις;

Από τις επιπλοκές των πολύδυμων κυήσεων είναι η προωρότητα, που μπορεί να συμβεί και να χρειασθεί ένα νεογνό να παραμείνει σε μονάδα εντατικής νεογνών για λίγες ή πολλές ημέρες ανάλογα των αναγκών του. Σε μονήρεις κυήσεις τα νεογνά γεννώνται φυσιολογικά στην 40η εβδομάδα κύησης, ενώ σε δίδυμες αυτό συμβαίνει «φυσιολογικά» στην 35η εβδομάδα με μεγάλη πιθανότητα το βάρος των διδύμων να είναι καθ’ έκαστον κάτω από 2.500 γρ. και να χρειασθεί συνδρομή θερμοκοιτίδας. Στις τρίδυμες κυήσεις το όριο «πέφτει» ακόμη περισσότερο στις 32 εβδομάδες, όπου βέβαια τα έμβρυα είναι κάτω από 2.500 γρ. και χρειάζονται οπωσδήποτε τη συνδρομή μονάδας νεογνών για αρκετές ημέρες.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η απώλεια ενός εκ των διδύμων – τριδύμων (vanishing twin). Στις μονήρεις κυήσεις η πιθανότητα είναι 3%, στις δίδυμες φτάνει το 8% για το καθένα, ενώ στις τρίδυμες το 15%.

Πολλές φορές αυτός ο κίνδυνος αφορά και το άλλο έμβρυο, με αποτέλεσμα να αποβληθεί και αυτό.

Επίσης, μπορεί να παρουσιαστούν ανωμαλίες στη διάπλαση του εμβρύου. Η πιθανότητα στη μονήρη κύηση είναι 2%, στη δίδυμη κύηση αυξάνεται 3%, στην τρίδυμη 5% κ.ο.κ.

– Τι θα πρέπει να προσέξει η γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα;

Πριν από την εγκυμοσύνη είναι απαραίτητος ο προγεννητικός έλεγχος. Οι εξετάσεις αυτές αναφέρονται σε ορισμένα νοσήματα που αν τυχόν υπάρχουν θα πρέπει να θεραπευτούν πριν από την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες που κυοφορούν δύο ή περισσότερα έμβρυα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αναιμία και υπέρταση κύησης με απώτερες συνέπειες αιμορραγίες απ’ τον πλακούντα ή και γέννηση υπολειπόμενης ανάπτυξης εμβρύου.

Στις πολύδυμες κυήσεις η προεκλαμψία είναι αυξημένη κατά τέσσερις φορές, το ίδιο και η αρτηριακή πίεση – υπέρταση και το αποβαλλόμενο λεύκωμα στα ούρα (πρωτεϊνουρία). Η κατάσταση είναι απειλητική και απαιτείται τερματισμός της εγκυμοσύνης με επικείμενη προωρότητα για τα κυοφορούμενα έμβρυα.

Τέλος, έχουμε το Σύνδρομο εμβρυομητρικής μετάγγισης (twin-twin transfusion syndrome). Αφορά σε δίδυμους πανομοιότυπους με κοινό πλακούντα, όπου τα αιμοφόρα αγγεία στο 15% των περιπτώσεων μεταφέρουν αίμα από το ένα στο άλλο έμβρυο. Το γεγονός της μεταφοράς αίματος στο ένα έμβρυο περισσότερο από το άλλο, οδηγεί στην εμφάνιση του εμβρύου – δέκτη και του εμβρύου – δότη. Ο δέκτης μεγαλώνει περισσότερο αλλά επιβαρύνεται το καρδιαγγειακό του, ενώ το αμνιακό αυξάνεται. Ο δότης έχει μικρότερο βάρος και λιγότερο αμνιακό. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις 16-24 εβδομάδες και απαιτείται τερματισμός κύησης με όριο τη διαφορά στο 25% του βάρους των νεογνών.

Από συνέντευξή μου στο ιατρικό περιοδικό MyDoctors


Κλείστε Ραντεβού

Ωράριο Ιατρείου
Παπαδημητρίου Αθανάσιος

Στοιχεία Επικοινωνίας

Professional medical services

ALL THE WAY


0123456789001234567890

Χρόνια Εμπειρίας

στην υπηρεσία της γυναίκας01234567890012345678900123456789001234567890

Τοκετούς

κυρίως φυσιολογικά012345678900123456789001234567890

Επιτυχημένες

Εξωσωματικές Γονιμοποιήσεις01234567890012345678900123456789001234567890

Ικανοποιημένες

και υγιείς γυναίκεςΓυναικολογία – Μαιευτική – Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Οι Υπηρεσίες


Papadimitriou Athanasios gynaikologia 3000px scaled

Γυναικολογία


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas sagittis mi faucibus risus auctor scelerisque.


Papadimitriou Athanasios maieftiki 3000px scaled

Μαιευτική


Nullam eleifend lectus a tortor interdum, non sodales ante vehicula. Proin consequat, at commodo.


Papadimitriou Athanasios ypovoithoumeni 3000px scaled

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή


Curabitur nec interdum justo. Suspendisse in venenatis justo. Sed arcu velit, pulvinar eu consequat in, volutpat et urna.Επικοινωνία


Follow usCopyright by Athanasios Papadimitriou 2021. All rights reserved.

Papadimitriou Athanasios upsitenow