Loading. Please wait...


Γυναικολογία – Μαιευτική – Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Νέα και Δημοσιεύσεις8-9SEL_-1200x855.jpg

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης, δίνοντας την ευκαιρία σε έμβρυο και μητέρα να προσαρμοστούν για την επόμενη φάση της λοχείας και γαλουχίας. Η παγκόσμια τάση είναι ο φυσιολογικός τοκετός. Έτσι επικρατεί και διαπιστώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη. Στις δυτικές κοινωνίες η θνητότητα και θνησιμότητα από φυσιολογικό τοκετό είναι περίπου 1 στις 100.000 γεννήσεις. Αντίθετα, ποσοστιαία η καισαρική σαν χειρουργική πράξη διπλασιάζει περίπου αυτό το ποσοστό στο 1,6 στις 100.000 γεννήσεις. Η χώρα μας έχει από τα καλύτερα ποσοστά, συγκρινόμενη με την Ευρώπη κυρίως, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, δηλαδή περιγεννητική θνησιμότητα στο 6%, όταν συνολικά η Δυτική Ευρώπη έχει πάνω από 7%. Οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ιδανικές και μη υπαρχούσης άλλης αιτίας ή λόγου είναι τόπος που προτιμάται για πληθώρα ιατρικών πράξεων, επίτευξη εγκυμοσύνης και διεκπεραίωση ασφαλούς τοκετού.

Γιατί να επιλέξει μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά;

Η υποψήφια μητέρα θα πρέπει να επιλέξει τον φυσιολογικό τοκετό, διότι θα αποκτήσει μια βιωματική εμπειρία μοναδική στη ζωή της και θα ενισχύσει πιο πολύ τη συναισθηματική και μητρική έλξη με το νεογέννητο. Αυτή η συναισθηματική έλξη είναι μοναδική και καθοριστική στην εξέλιξη του πολιτισμού μας εν γένει.

Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες έχουν επενδύσει και επενδύουν στην ολοκλήρωση της μητρότητας, όπως αδρά περιγράφεται διαρκώς, γιατί η ανάγκη εξέλιξης ενός δοκιμαζόμενου τελικά πολιτισμού είναι θεμελιώδης. Η λεχώνα γυναίκα μόλις γεννήσει φυσιολογικά μπορεί να σηκωθεί και να εκτελέσει σχεδόν όλες τις δραστηριότητές της και να επιστρέψει στη θαλπωρή του σπιτιού, που τόση ανάγκη έχει αυτή και το νεογέννητο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων του φυσιολογικού τοκετού επιστρέφει στο σπίτι της την επόμενη μέρα.

Papadimitriou Athanasios Papadimitriou 2 shutterstock 90088699

Ποια τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού στο νεογέννητο;

Το έμβρυο κατά τη δίοδό του μέσα από τον γεννητικό σωλήνα υφίσταται έντονη πίεση, που φαίνεται να είναι και το πρώτο stress της αρχής της εξωμήτριας πλέον ζωής του. Η φυσιολογία αυτού του stress με ό,τι αυτή συνεπάγεται (αύξηση της αδρεναλίνης, της κορτιζόλης, κ.λπ.) αποτυπώνεται στο σώμα του και με αύξηση της ανοσολογικής επάρκειας ως ενηλίκου στο μέλλον (αύξηση λευκοκυττάρων, λεμφοκυττάρων). Έτσι, η μοναδική εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού για το νεογέννητο εξελίσσεται σαν ένα ισχυρό crash-test της μετέπειτα σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας του.

Πότε πρέπει να επιλέγεται η καισαρική τομή;

Σε φυσιολογικά εξελισσόμενο τοκετό πρέπει να επιχειρείται καισαρική όταν απειλείται η ζωή της εγκύου από αιμορραγία (αποκόλληση πλακούντα περιφερική – κεντρική) ή όταν το έμβρυο έχει εμβρυϊκή δυσφορία (fetal distress), που εκδηλώνεται με αλλοίωση των παλμών του και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε χρονική καθυστέρηση.

Αξιολογούνται επίσης:

 • Προηγηθείσες επεμβάσεις της μήτρας, καθώς και ο χρόνος που παρήλθε από τη διεξαγωγή τους (καισαρική, πολλαπλή ινομυωματεκτομή) ή οποιαδήποτε προηγηθείσα τομή του τοιχώματος της μήτρας (σπανίως εκτομή σε διάμεσο κύηση).
 • Η θέση του πλακούντα αποτελεί ένδειξη καισαρικής, όπως ο επιπωματικός πλακούντας ή και η χαμηλή πρόσφυσή του.
 • Ανώμαλες προβολές του εμβρύου, όπως το εγκάρσιο ή το ισχιακό, καθώς και το μέγεθος του εμβρύου που μπορεί να ξεπερνά ή να φθάνει τα 4kg.
 • Πολύδυμη κύηση.
 • Η ηλικία της εγκύου, μετά τα 37 έτη πρέπει να εκτιμάται στην περίπτωση της πρωτοτόκου.
 • Όταν δεν εξασφαλίζεται καλή συνεργασία της εγκύου για διεκπεραίωση φυσιολογικού τοκετού, όπου εδώ η συμμετοχή της μαίας καθίσταται ουσιαστική και απαραίτητη.
 • Νοσήματα της εγκύου (διαβήτης, υπέρταση, διαταραχές πηκτικότητας, νόσοι αίματος, αναπνευστικού, κ.α.) επιβάλλουν τη διεξαγωγή καισαρικής, κατά περίπτωση πάντοτε.
 • Ακόμη και πιθανές διαπιστώμενες παθήσεις του εμβρύου (π.χ. καρδιοπάθειες και άλλες γεννητικές ανωμαλίες) επιβάλλουν, κατά περίπτωση, τη διεξαγωγή καισαρικής τομής στην περαίωση της κύησης.

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή. Γίνεται;

Στο παρελθόν, εάν μία γυναίκα είχε γεννήσει με καισαρική τομή, θα έπρεπε να γεννήσει με τον ίδιο τρόπο και τις επόμενες φορές. Έρευνες με εκτεταμένη κλινική και καταγεγραμμένη εμπειρία τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία κατέδειξαν πως ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC) είναι όχι μόνον ασφαλής, αλλά και ιδιαίτερα δημοφιλής σε ένα σημαντικό αριθμό υποψήφιων μητέρων.

Αυτό που καθιστά το VBAC ιδιαίτερα ελκυστικό είναι τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού, δηλαδή αποφυγή των χειρουργικών επιπλοκών της δεύτερης καισαρικής, κατά μέσο όρο, μικρότερη απώλεια αίματος, βραχύτερος χρόνος ανάρρωσης μετά τον τοκετό, ελάχιστη πιθανότητα το νεογνό να αναπτύξει αναπνευστικές λοιμώξεις.

Αν και το να γεννήσει μία γυναίκα φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή τα παρελθόντα χρόνια θεωρείτο επικίνδυνο, για τον κίνδυνο να γίνει ρήξη στο σημείο τομής της προηγηθείσας καισαρικής, οι τελευταίες έρευνες τον έχουν περιορίσει σε ποσοστό κάτω του 1%. Πράγμα που σημαίνει μία περίπτωση στα 200 περιστατικά.

Papadimitriou Athanasios Papadimitriou 1 shutterstock 1938100312

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις που επιβάλλουν την επανάληψη της καισαρικής τομής, όπως:

 • Οι προηγηθείσες κάθετες τομές της καισαρικής τομής που γίνονται σε πρόωρους τοκετούς (υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ρήξη της μήτρας με κίνδυνο για τη μητέρα και το νεογνό)
 • Όταν υπάρχει ιστορικό ρήξης μήτρας ή και χειρουργείο, π.χ. ινομυωμάτων
 • Όταν υπάρχει απόλυτη αντένδειξη κολπικού τοκετού π.χ. προδρομικός πλακούντας

Υπάρχουν ακόμη και οι σχετικές αντενδείξεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η προωρότητα, το αυξημένο βάρος του εμβρύου, η παχυσαρκία, προηγούμενες επεμβάσεις της μήτρας, χαμηλό ανάστημα της εγκύου, μεγάλη ηλικία, χρονικό διάστημα μικρότερο των 2 ετών από την προηγούμενη καισαρική τομή. Στη διάρκεια του VBAC δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φάρμακα που προκαλούν συσπάσεις και τοκετό, ενώ θα πρέπει ο τοκετός να εξελιχθεί με τις φυσιολογικές ωδίνες και μόνον. Οπωσδήποτε επιβάλλεται επιμελής προετοιμασία (αιμοδοσία, monitoring) και ετοιμότητα για τη διεξαγωγή του τοκετού με απόλυτα φυσιολογική διαδικασία.

Συμπερασματικά, η καισαρική τομή έχει θέση στη σύγχρονη μαιευτική και μπορεί να σώσει τη ζωή και της μητέρας και του νεογνού αρκεί να πραγματοποιείται όποτε υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος. Ο απώτερος στόχος είναι η γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά. Η απόφαση βέβαια είναι πάντα δική της, που θα λάβει με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της.

Από τη συνέντευξή μου στην Ιατρική έκδοση MyDoctors, Απρίλιος 2024


shutterstock_593066960-1-1200x855.jpg

Αρκετές γυναίκες αναφέρουν πως υποφέρουν από αφόρητους πόνους περιόδου που υποχωρούν πολύ δύσκολα, παρόλα τα φάρμακα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χρόνιοι υπογαστρικοί πόνοι σε νεαρή γυναίκα θα πρέπει να συσχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές των έσω γεννητικών οργάνων, έχοντας αποκλείσει το ουροποιητικό σύστημα ή το γαστρεντερολογικό. Ας δούμε τι τους προκαλεί…

Πώς προκαλούνται αυτοί οι πόνοι;

Οι χρόνιοι αυτοί υπογάστριοι πόνοι είναι κατάλοιπα συμφύσεων οξέων φλεγμονών ή χωρίς άλλο σύμπτωμα οφειλόμενοι σε μικρόβια που προκαλούν κρυψιμολύνσεις, χωρίς δηλαδή να προκαλούν την προσοχή της ασθενούς για περαιτέρω διερεύνηση.

Οι πρώτες φλεγμονές, με άλγος και πυρετό, πολλές φορές αφορούν σε μικρόβια (κόκοι κυρίως ή και Gram (-) αρνητικά), που προκαλούν οξεία φάση και χορηγείται κατάλληλη αγωγή.

Όμως, οι φλεγμονές είναι μικτές και μπορεί να συνυπάρξουν μικρόβια με επιδόσεις στην χρονιότητα και αμβληχρά ασήμαντα συμπτώματα που δεν προκαλούν την προσοχή της ασθενούς για να ζητήσει βοήθεια (βλ. χλαμύδια κ.λπ.). Απότοκο αυτών των χρονίων αμβληχρά διαλαθόντων φλεγμονών είναι οι συμφύσεις που μπορεί να καταστρέφουν σε μεγάλο βαθμό τις σάλπιγγες, όργανο απαραίτητο για τη φυσιολογική σύλληψη.

Επιδείνωση στην χρονιότητα των φλεγμονών αυτών μπορεί να επιφέρει η συνύπαρξη και ενδομητρίωσης -σε οποιοδήποτε βαθμό- όπου πλέον τα αποτελέσματα να καθίστανται σε ακραίες περιπτώσεις δυσοίωνα, διότι εκτός των βλαβών στις σάλπιγγες, η μικτή φλεγμονή (συμφύσεις και ενδομητρίωση) δυνητικά μπορεί να προσχωρήσει στις σάλπιγγες και να καταστρέψει ωοθηκικό ιστό.

Εκτός όμως, από τα οξέα συμπτώματα φλεγμονής με πόνο ή και πυρετό, σπανιότερα στην περιοχή του υπογαστρίου υπάρχει η χρόνια παρουσία επίμονου αμβληχρού πολλές φορές υπογαστρίου άλγους που μπορεί να αποβεί εξίσου καταστροφικό, ως απότοκο χρόνιας  φλεγμονής και κρυψιμόλυνσης από π.χ. χλαμύδια ή μυκόπλασμα ή ιούς.

Όμως, αν και όλα τα ανωτέρω που αναφέρθηκαν αφορούν τα έσω γεννητικά όργανα, φαίνεται ότι και τα έξω γεννητικά όργανα είναι πηγή φλεγμονών που καταλήγουν πολλές φορές εσωτερικά.

Για τον λόγο αυτό, συμπτώματα και από τα έξω γεννητικά όργανα, όπως μη φυσιολογικά υγρά, ενοχλήσεις, εικόνα φλεγμονής, θα πρέπει να υποκινούν τις νεαρές γυναίκες για έναν  πιο ενδελεχή έλεγχο.

Η κατάλληλη φαρμακοθεραπευτική αγωγή μιας κολπίτιδας ή τραχηλίτιδας οδηγεί σε ύφεση των συμπτωμάτων και αποθεραπεία, χωρίς να επιτραπεί η διείσδυση μικροβίων στα έσω γεννητικά όργανα.

Φυσικά και υπάρχουν αίτια χρόνιου υπογαστρίου άλγους χωρίς απαραίτητα άμεση σχέση με φλεγμονές και ενδομητρίωση, όπως το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης, ένα σχετικά αθώο σύνδρομο που υποχωρεί με συμπτωματική αγωγή (διάταση των πυελικών φλεβών της περιτοναϊκής κοιλότητας, όπως στους κιρσούς).

Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα;

Μία συνέπεια των παραπάνω είναι μία σάλπιγγα επηρεασμένη από συμφύσεις και φλεγμονές. Αυτή δεν λειτουργεί ικανοποιητικά ώστε το γονιμοποιημένο ωάριο – έμβρυο να φτάσει στην ενδομητρική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται στον αυλό της σάλπιγγας δημιουργώντας εξωμήτρια κύηση, με συνέπεια η γυναίκα να οδηγηθεί σε επείγον χειρουργείο.

Συνοψίζοντας είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση όχι μόνον σε οξείες επείγουσες περιπτώσεις υπογαστρίου, άλγους αλλά και στην περίπτωση αμβληχρών υπογάστριων πόνων με ή χωρίς περιοδικότητα, όπου η γυναίκα θα πρέπει να το εξετάσει σε συνεργασία με τον γυναικολόγο της.


32-33SEL_-1-1200x855.jpg

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος, στη διάρκεια της οποίας οι γυναίκες βιώνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες. Όταν ακουστούν οι παλμοί του εμβρύου τον δεύτερο μήνα της κύησης, πλέον μια νέα ζωή υπάρχει στην έγκυο ήδη, αλλά και στην οικογένεια που δομείται με ένα νέο μέλος. Η γέννηση είναι απλώς μια διαδικασία μετάβασης από την εμβρυϊκή στην εξωμήτριο καθημερινή ζωή. Οι ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα στη διάρκεια της κύησης είναι πολλές και διαφοροποιούν τον ψυχισμό, τις συνήθειες, ιδιαίτερα τις διατροφικές της εγκύου, άλλοτε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Η ανάγκη για επικοινωνία είναι μεγαλύτερη εκ μέρους της εγκύου και οι έννοιες ευθύνη και εμπιστοσύνη πρέπει να καλλιεργούνται συστηματικά από τον γιατρό, τη μαία, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον για να προκύψει το καλύτερο μαιευτικό αποτέλεσμα.

Οι ασθένειες του θυρεοειδή στην εγκυμοσύνη, επηρεάζουν αργότερα τα παιδιά και ειδικά τα αγόρια. Είναι αλήθεια;

Επειδή η συχνότητα των παθήσεων του θυρεοειδούς είναι πενταπλάσια στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες, θα πρέπει να εξετάζεται από το ιστορικό ή την κλινική εξέταση, η περίπτωση θυρεοειδοπάθειας και από ειδικευμένο ενδοκρινολόγο. Σημαντική έλλειψη ιωδίου στη διάρκεια της κύησης που οφείλεται σε υποβόσκουσα, μη καλώς διαγνωσμενη θυρεοειδοπάθεια έχει δυσμενείς, ισόβιες επιπτώσεις στη ζωή του νεογέννητου μετά το πρώτο έτος, σε περίπτωση που αυτό δεν θεραπευτεί κατάλληλα και έγκαιρα. Ευτυχώς στις αναπτυγμένες χώρες τέτοια περιστατικά δεν συμβαίνουν πλέον, γιατί η προληπτική εξέταση του εμβρυοπλακουντικού αίματος μετά τον τοκετό δίνει οριστική απάντηση και προστατεύεται έτσι η υγεία του νεογέννητου.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα έγκυες γυναίκες κάνουν καθημερινά αντιπηκτικές ενέσεις κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και της λοχείας, μετά από συμβουλή του γυναικολόγου ή του αιματολόγου. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η δράση των αντιπηκτικών στη διάρκεια της κύησης είναι τεκμηριωμένη σήμερα για τις ωφέλειες που προσφέρει σχεδόν στις περισσότερες κυήσεις και η χορήγηση γίνεται πάντοτε με τη συμβολή αιματολόγου. Οι χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνες – τα εν λόγω αντιπηκτικά – είναι υποδόριες ενέσεις που βοηθούν τα αγγεία της μικροκυκλοφορίας του πλακούντα. Δρουν στον μηχανισμό πήξης, ώστε να αναστέλλεται ο σχηματισμός θρόμβων που μπορεί να εμποδίσουν την ομαλή αιματική παροχή και οξυγόνωση του εμβρύου, με δυσμενείς και άμεσες επιπτώσεις, όπως δημιουργία παλίνδρομου κύησης, νεκρού εμβρύου – αποβολής ή υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου.

Τι είναι η θρομβοφιλία και πόση προσοχή χρειάζεται;

Όπως το εννοεί και η λέξη, θρομβοφιλία είναι η τάση του οργανισμού γενικότερα να δημιουργεί θρόμβους με λιγότερη ή περισσότερη προδιάθεση και κάτω από συνθήκες και όρους. Αυτή η διαδικασία, όπως καταλαβαίνει κανείς είναι επικίνδυνη για την εξέλιξη ενός εμβρύου, με κίνδυνο παλινδρόμησης αυτού ή και αποβολής του. Υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση στο θέμα της θρομβοφιλίας από το ιατρικό προσωπικό, διότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και σε ποικίλο βαθμό “κυκλοφορούν” παθολογικά γονίδια στον ελληνικό πληθυσμό σε ποσοστό 35-37%. Η ενημέρωση και η πρόληψη υπάρχουν, γι’ αυτό σε πολλές κυήσεις συστήνεται η χορήγηση αντιπηκτικών από τον αιματολόγο σε συνεργασία με τον γυναικολόγο της εγκύου.

Σε περίπτωση διαβήτη της κύησης, η κύηση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και γιατί; Τότε η καισαρική είναι αναπόφευκτη;

Σε περίπτωση διαβήτη της κύησης το έμβρυο καθίσταται ευάλωτο στο νοσογόνο περιβάλλον, ακόμη και υπό θεραπεία με ινσουλίνη, οπότε ο κίνδυνος οξέωσης για το έμβρυο με συνέπεια τον ενδομήτριό του θάνατο είναι αυξημένος. Λόγω αυτού του κινδύνου συστήνεται ιδιαίτερη περιγεννητική φροντίδα, που περιλαμβάνει υπερήχους με Doppler και καρδιοτομογραφία προ των 36 εβδομάδων κύησης. Άρα κατά τη διάρκεια της κύησης διαβητικής εγκύου είναι στενή η συνεργασία γυναικολόγου, ενδοκρινολόγου, μαίας για τη στενότερη παρακολούθηση σαν υψηλού κινδύνου κύηση (high-risk pregnancy).

Η γενικότερη σύσταση είναι να γίνεται περαίωση της κύησης προ των 40 εβδομάδων και προφανώς με καισαρική. Υπό συνθήκες και τη σύμφωνη γνώμη όλων έχουν γεννηθεί νεογνά φυσιολογικά, αλλά δεν είναι ο κανόνας.

Θέλω να γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό… Τι μπορεί να πάει στραβά στην αίθουσα τοκετών, ώστε στο τέλος να γεννήσω με καισαρική;

Μια ξαφνική αιμορραγία, που σημαίνει αποκόλληση πλακούντα ή αφύσικη πτώση των παλμών του εμβρύου, που σημαίνει επικίνδυνη εμβρυϊκή δυσφορία για τη ζωή του εμβρύου και στις δύο περιπτώσεις. Σήμερα, η επίτοκος έχοντας επισκληρίδιο αναισθησία μπορεί εύκολα να οδηγηθεί σε χειρουργική κλίνη και γρήγορα, χωρίς καθυστέρηση να υποβληθεί σε καισαρική τομή που θα σώσει τη ζωή του εμβρύου της.

Papadimitriou Athanasios Papadimitriou shutterstock 1902288775

Κυοφορώ δίδυμα. Τι πρέπει να προσέξω;

Γενικά οι δίδυμες, τρίδυμες, πολύδυμες κυήσεις έχουν διπλάσια νοσογόνο επίπτωση για παθολογικές καταστάσεις, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, προωρότητα και τοξιναιμία κύησης και χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου. Απαιτείται συχνότερη παρακολούθηση προς αποφυγή δυσάρεστων παθολογικών εκπλήξεων, που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή των εμβρύων και της εγκύου.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αμνιοκέντηση;

Κάποιες φορές στην αρχή της κύησης για ολοκλήρωση του προγεννητικού ελέγχου ή εάν απαιτηθεί από τους υποψήφιους γονείς. Πολλές φορές επιβάλλεται εάν υπάρχουν γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο των 20-24 εβδομάδων, ενώ συστήνεται στο τρίτο τρίμηνο σε έμβρυα υπολειπόμενης ανάπτυξης σε πρώιμο στάδιο.

Το πρώτο μου παιδί το γέννησα με καισαρική. Το δεύτερο παιδί μου μπορώ να το γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό;

Ναι, υπό όρους και προϋποθέσεις που θα πρέπει να διευκρινιστούν και να εξηγηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι, προτού ξεκινήσει η διαδικασία.

Ακούγεται πως τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα είναι επικίνδυνο για το έμβρυο…

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να σημαίνουν χαμηλή οξυγόνωση του εμβρύου, με συνέπεια υποοξυγόνωση ανατομικών μερών του αναπτυσσόμενου εμβρυϊκού εγκεφάλου και εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων και συνδρόμων μετά τον τοκετό, όπως διάσπαση προσοχής, αυτισμού, κλπ.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κράμπες στα πόδια;

Κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα με μαγνήσιο, ασβέστιο και σύμπλεγμα βιταμινών Β με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Έχω έντονους πονοκέφαλους, τι πρέπει να κάνω;

Συστήνεται παθολογική εξέταση, η οποία κατά περίπτωση θα συμπληρώνεται και από γυναικολογική, δηλαδή να αποκλεισθούν τα παθολογικά αίτια και έπειτα να διερευνηθούν τυχόν ενδοκρινολογικά (π.χ. αύξηση προλακτίνης, ημικρανίες, κεφαλαλγίες εμμηνόπαυσης).

Η αιμορραγία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τι μπορεί να σημαίνει;

Τις περισσότερες φορές αφορά περιφερικές αποκολλήσεις του πλακούντα που όμως, αντιμετωπίζονται με κατάκλιση και φάρμακα, ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης. Σε σπανιότερες περιπτώσεις και σε πρώιμα στάδια κύησης μπορεί να σημαίνει αποβολή του εμβρύου, ενώ σε τελειόμηνο να επιβάλλεται καισαρική, εφόσον απειλείται το έμβρυο.

Παλίνδρομη Κύηση. Μπορώ να την καταλάβω;

Παλίνδρομη είναι η κύηση που δεν εξελίσσεται, δηλαδή έχει σταματήσει η καρδιά του εμβρύου. Ως εκ τούτου, τα συμπτώματα της κύησης γίνονται ασθενέστερα (έμετοι, ναυτία, οσμές) ή και υποχωρούν, ενώ έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες κύησης. Γενικά, ανά τέσσερεις εβδομάδες θα πρέπει να παρακολουθείται η εξέλιξη της ανάπτυξης του εμβρύου.

Έχω ινομυώματα που δεν έχουν αφαιρεθεί. Θα μου δημιουργήσουν πρόβλημα στον τοκετό;

Όχι απαραίτητα, αλλά εξαρτάται από τα σημεία που βρίσκονται τα ινομυώματα.

Γιατί εσείς, οι γυναικολόγοι επιμένετε στη μη πρόσληψη βάρους;

Η παθολογική πρόσληψη βάρους αποτελεί πηγή αυξημένης νοσηρότητας για την έγκυο και το έμβρυο. Η υπέρβαρη έγκυος είναι υποψήφια για διαβήτη κύησης, αρτηριακή πίεση, προεκλαμψία, πρόωρη αποκόλληση πλακούντα, δηλαδή καταστάσεις που καθιστούν μια φυσιολογική κύηση σε κύηση υψηλού κινδύνου.

Από τη συνέντευξή μου στην Ιατρική έκδοση MyDoctors, Νοέμβριος 2023


8-9_SEL_-PAPADIMITRIOU-1200x855.jpg

Ως κυήσεις υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται οι εγκυμοσύνες στις οποίες παρουσιάζεται μεγαλύτερος κίνδυνος είτε για τη μητέρα, είτε για το έμβρυο ή και για τους δύο, σε σχέση με εκείνες που έχουν μια φυσιολογική εξέλιξη. Είναι παθολογικές καταστάσεις που εμφανίζονται στη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή και της λοχείας. Δεν παρεμποδίζουν τη σύλληψη, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι μεγάλος αριθμός από αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Η συχνότητα εμφάνισης Κύησης Υψηλού Κινδύνου κυμαίνεται περίπου γύρω στο 14% των συνολικών κυήσεων και ευθύνεται για το 50% της νοσηρότητας και της θνητότητας της μητέρας και του εμβρύου.

Ποιες είναι αυτές οι παθογένειες; Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου; Πόσο σημαντική είναι η παρακολούθηση και η αντιμετώπισή τους;

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου

Είναι η ηλικία των εγκύων (κάτω των 19 ή άνω των 35 ετών), το βάρος, υπέρβαρες ή λιποβαρείς (με βάρος μικρότερο των 46 κιλών), ο υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός, περισσότεροι από 5 τοκετούς, το ιστορικό αποβολών, πρόωρων τοκετών ή γενετικών παθήσεων, προηγούμενες καισαρικές τομές, εγκυμοσύνες που σχετίζονται με παθολογικές καταστάσεις (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, αναιμία ή καρδιοπάθεια), εγκυμοσύνες με επιπλοκές, προεκλαμψία, πολύδυμη κύηση, κυήσεις με υπολειπόμενη ανάπτυξη εμβρύου, ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας ή του κόλπου, παρατεταμένος τοκετός και κύηση μετά από θεραπεία υπογονιμότητας.

Συχνότερες παθολογικές καταστάσεις που χαρακτηρίζουν τις κυήσεις υψηλού κινδύνου

Η συχνότερη και κυρίαρχη παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζει τις κυήσεις υψηλού κινδύνου είναι η Υπέρταση και τοξιναιμία.

Η τοξιναιμία είναι μια παθολογική κατάσταση που παρουσιάζεται κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο της κυήσεως και εκδηλώνεται με οιδήματα, υπέρταση, λευκωματουρία και διεγερσιμότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έτσι σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται τονικοί και κλωνικοί σπασμοί, η κατάσταση αυτή ονομάζεται εκλαμψία, ενώ η προεκλαμψία αφορά κυρίως στη φάση των εκδηλουμένων σπασμών και χαρακτηρίζεται σε ήπια, μέσης βαρύτητας και βαρεία, αναλόγως της βαρύτητας της συνοδού υπερτάσεως. H εγκυμοσύνη με υπέρταση περιπλέκεται σε ποσοστό 3-38%, ενώ θεωρείται η κύρια αιτία της μητρικής θνησιμότητας λόγω των βλαβών που προκαλεί στα εγκεφαλικά αγγεία.

Καθίσταται σαφές ότι στις κυήσεις όπου εμφανίζεται η υπέρταση, η μείωση του ποσοστού μητρικής και περιγεννητικής θνησιμότητας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία του Μαιευτήρα Γυναικολόγου, του Παθολόγου και της εγκύου, καθώς και με τη χρησιμοποίηση ειδικής θεραπευτικής αγωγής, σε εξειδικευμένες μονάδες για την αντιμετώπιση των κυήσεων που παρουσιάζουν μεγάλους κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο.

Σήμερα η προεκλαμψία θεωρείται νόσος του πλακούντα, η οποία προκαλεί δευτεροπαθείς αλλαγές στη λειτουργία πολλών οργάνων και συστημάτων από τις οποίες και αρχικά διαγιγνώσκεται. Η υπέρταση είναι μια μόνο εκδήλωση της νόσου και δεν αποτελεί ούτε το κύριο χαρακτηριστικό ούτε και το μοναδικό αξιολογήσιμο σημείο. Στην πορεία της τοξιναιμίας διαπιστώνεται μια σειρά επιπλοκών από το κεντρικό νευρικό σύστημα (σπασμοί, οίδημα, αιμορραγία, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς) από το αναπνευστικό (έως οίδημα λάρυγγος και πνευμονικό οίδημα), τα νεφρά (φλοιώδης και σωληναριακή νέκρωση) που απαιτεί τεχνητό νεφρό και ηπατική λειτουργία (παθολογία ίκτερου, αυξημένα ένζυμα, ρήξη ήπατος) τη διαταραχή του μηχανισμού πήξεως του αίματος και εκδηλώσεις του πλακούντα (όπως πρόωρη γήρανση ή και πρόωρη αποκόλληση).

Στους προδιαθεσικούς παράγοντες της τοξιναιμίας – υπέρτασης στη διάρκεια της κύησης αξίζει να αναφέρουμε την ηλικία, τον αριθμό των γεννήσεων ή αλλιώς πολυτοκία, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, το κάπνισμα και το βάρος του πλακούντα, όταν αυτό είναι αυξημένο ιδιαίτερα σε πολύδυμη κύηση.

Αντιμετώπιση της υπερτασικής εγκύου

Η εντατική παρακολούθηση τόσο της ασθενούς εγκύου όσο και του εμβρύου συμβάλλει αποφασιστικά στη δραστική μείωση των επιπλοκών της νόσου.

Οι γενικές συμβουλές προς την έγκυο είναι να μετρά καθημερινά την αρτηριακή πίεση και να ελέγχει αποτελεσματικά το βάρος της, αποτελούν τον χρυσό κανόνα πρόληψης αλλά και θεραπείας στην περίπτωση πρώιμης εκδήλωσης προεκλαμψίας – εκλαμψίας. Θα πρέπει να ενημερώνεται για την εμφάνιση οιδημάτων στα άκρα, κοιλιακών ενοχλημάτων, διαταραχών οράσεως, αύξηση αρτηριακής πίεσης ή και μείωσης της ποσότητας των ούρων.

Ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος είναι σχεδόν καθημερινός, τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου και η έκβαση της κύησης κρίνεται ανάλογα των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, επειδή η επιδείνωσή τους σημαίνει πάντοτε αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Η μελέτη με Doppler του εμβρύου είναι συχνή, καθώς και ο έλεγχος με καρδιοτομογραφία για τον προσδιορισμό της μεταβλητότητας του καρδιακού παλμού του εμβρύου που αντανακλά την οξυγόνωσή του.

Η προεκλαμψία είναι μια παθολογική κατάσταση αυτή καθαυτή της εγκυμοσύνης και όχι απλώς ένα παθολογικό πρόβλημα της εγκύου. Έτσι το έμβρυο νοσεί άμεσα, με αποτέλεσμα η νόσος να επηρεάζει δραματικά την περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Τα συμπτώματα όμως, της προεκλαμψίας επηρεάζουν ορισμένα όργανα της εγκύου, όπως τις αρτηρίες, τα νεφρά και το ήπαρ, ενώ σημαντικές αλλαγές προκαλούνται και στον μηχανισμό της πήξεως της εγκύου.

Πρόληψη της προεκλαμψίας

Όσον αφορά στην πρόληψή της χορηγούνται πλέον σκευάσματα μαγνησίου και ασβεστίου, αφού η υπομαγνησιαιμία και υπασβεστιαιμία έχουν άμεση σχέση με την εκδήλωση της νόσου. Η συνεργασία στα πρώιμα στάδια με Καρδιολόγο – Παθολόγο μπορεί να καταλήξει σε χρήση αντιϋπερτασικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία και επιβάλλεται. Η μελέτη Doppler των μητριαίων αγγείων της εγκύου από το πρώτο τρίμηνο μπορεί να οδηγήσει σε χορήγηση ασπιρίνης αναλόγου δόσης κατά περίπτωση, για την πρόληψη της προεκλαμψίας και πάντα με τη συνεργασία του Αιματολόγου.

Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου

Σακχαρώδης διαβήτης και κύηση

Πολύ συχνή είναι η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, 3-5% στη διάρκεια της κύησης λόγω του ότι οι συντελούμενες ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Ως επιπλοκές του διαβήτη κύησης αναφέρονται:

 • Το Υδράμνιο (14%)
 • Η Προεκλαμψία (12%)
 • Ουρολοιμώξεις και πυελονεφρίτιδα (4%)
 • Αυξημένο ποσοστό γεννήσεως μεγάλου βάρους νεογνών (>4Kg)
 • Πρόωρος τοκετός (10%)
 • Ενδομήτριος θάνατος (4%)
 • Υπέρταση της εγκυμοσύνης (10%)
 • Αυξημένο ποσοστό καισαρικής τομής (55%).

Τα αντίστοιχα ποσοστά στις φυσιολογικές κυήσεις είναι για την υπέρταση (5%), το υδράμνιο (1%), για τον πρόωρο τοκετό (4%) και για την καισαρική τομή (12%).

Παρακολούθηση εγκυμοσύνης με σακχαρώδη διαβήτη

Η παρακολούθηση αυτής της εγκυμοσύνης προϋποθέτει πολλές φορές τη στενή συνεργασία Ενδοκρινολόγου και Καρδιολόγου, για πρόληψη αγγειακών διαταραχών – επιπλοκών σακχαρώδους διαβήτη κύησης.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζονται στον προϋπάρχοντα της εγκυμοσύνης διαβήτη είναι η γέννηση νεογνών με συγγενείς ανωμαλίες. Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα των διαβητικών εγκύων, τόσο στη διάρκεια της κύησης όσο και στη διάρκεια του τοκετού συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Άλλες συχνότερες αιτίες που χαρακτηρίζουν μια κύηση ως υψηλού κινδύνου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια καρδιοπαθής έγκυος αφορά κύηση υψηλού κινδύνου για την ίδια και το έμβρυο και είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία Μαιευτήρα – Γυναικολόγου και Καρδιολόγου. Οι γενικές περιοδικές εξετάσεις αίματος και ούρων πρέπει να εκτελούνται τακτικά, ανά μήνα, διότι μπορεί να προκύψουν πρώιμες παθολογικές τιμές, λόγω αναφαινομένης π.χ. αιματικής νόσου (όπως θρομβοπενία σε υποκείμενη αιματολογική νόσο).

Τα θεραπευτικά μέσα

Καταρχάς όλες οι ειδικότητες εμπλέκονται στις κυήσεις υψηλού κινδύνου, αναλόγως της προϋπάρχουσας ή εκδηλουμένης παθολογίας, π.χ. κυήσεις που επιπλέκονται με πνευμονολογικά, αιματολογικά, χειρουργικά, ογκολογικά ή και άλλα παθολογικά περιστατικά της εγκύου.

Τα θεραπευτικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι τα κατάλληλα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες επί του εμβρύου, ενώ κρίνεται απαραίτητη η χρησιμοποίηση των σύγχρονων βιοχημικών και βιοφυσικών μεθόδων για την παρακολούθηση των κυήσεων αυτών, που μαζί με τις μαιευτικές επιπλοκές αποτελούν τις κυήσεις υψηλού κινδύνου. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυήσεων αυτών συντέλεσαν στη δραστική μείωση του ποσοστού της μητρικής νοσηρότητας, καθώς και της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

 

Από τη συνέντευξή μου στην Ιατρική έκδοση MyDoctors, Ιούλιος 2023


14_15_Papadimitriou-1200x855.jpg

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα αμιγώς ορμονικό σύνδρομο, αλλά σαν ένα μεταβολο-ορμονικό σύνδρομο.

Στα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου αυτού, περιλαμβάνονται η καθυστέρηση της έμμηνου ρύσεως, η υπερτρίχωση, η παχυσαρκία, η προδιάθεση σε διαβήτη τύπου ΙΙ, η αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο -που επιτείνει το πρόβλημα σαν φαύλος κύκλος-, οι ανωορρηκτικοί κύκλοι και πολλές φορές, η δευτεροπαθής στείρωση.

 • Πώς φτάνουμε από την κατανάλωση υδατανθράκων στη δημιουργία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Η μεταβολική «ευθύνη» – αιτία του συνδρόμου αφορά στην κατανάλωση υδατανθράκων εν γένει και ιδιαίτερα τα ταχέως απορροφούμενα βιομηχανικά σάκχαρα, που προκαλούν εκσεσημασμένη και δυσανάλογη έκκριση ινσουλίνης.

Η τελευταία κακή δράση των ταχέως απορροφούμενων σακχάρων από τον οργανισμό μας, με τη δυσανάλογη έκκριση ινσουλίνης, προκαλεί εκσεσημασμένη έκκριση αυξητικών παραγόντων (growth factors). Αυτοί οι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία άσηπτων φλεγμονών και ινώσεων σε σημεία με ινώδη ιστό, όπως το περίβλημα της ωοθήκης ή ινώδης κάψα.

Αυτή η ινώδης κάψα της ωοθήκης, λόγω των ανωτέρω, καθίσταται σκληρή και πιο παχιά, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη ως αδύνατη η ρήξη του ώριμου ωοθυλακίου (ωοθυλακιορρηξία) και να προκαλούνται ανωορρηκτικοί κύκλοι ή και αμηνόρροια με διαταραχές γονιμότητας (στείρωση). Έτσι, τα ωοθυλάκια συγκεντρώνονται κάτω από την παχιά λόγω αυξητικών παραγόντων ινώδη κάψα της ωοθήκης, αδύναμα να επιτελέσουν τη φυσιολογική ωοθυλακιορρηξία, που θα οδηγήσει σε σύλληψη ή σε φυσιολογικό κύκλο (αντίθετη περίπτωση) και δίδουν την υπερηχογραφική εικόνα αυτού που ονομάζουμε πολυκυστική ωοθήκη (σαν σχηματισμό περιδέραιου).

Papadimitriou Athanasios Papadimitriou 1 shutterstock 601981094

 • Αντιμετωπίζεται συντηρητικά;

Στις θεραπείες που προτείνονται για τις πολυκυστικές ωοθήκες, περιλαμβάνονται μετά τη μελέτη του μεταβολικού προφίλ (σακχάρου) και της ορμονικής λειτουργίας, αντιδιαβητικά φάρμακα, αντισυλληπτικά και αντιανδρογόνα, κατά περίπτωση ή σε συνδυασμό.

Εξυπακούεται βέβαια, ότι η ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τα ταχέως απορροφούμενα σάκχαρα (γλυκά, λευκό ψωμί, σακχαρούχα αναψυκτικά, κλπ.), ενώ το Β.Μ.Ι. (Body Mass Index) πρέπει να είναι κάτω από το 26.

Αρκετές φορές, η προσεκτική δίαιτα είναι αρκετή να διορθώσει τη ρύθμιση του κύκλου και πόσο μάλλον, να αποκαταστήσει τυχόν διαταραγμένη γονιμότητα της ασθενούς.

Πολλές φορές, η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών μπορεί να δυσκολεύει την απώλεια κιλών και να επιτείνει το πρόβλημα, αν δεν ακολουθήσει η ασθενής προσεκτική δίαιτα.

 • Ποιες είναι οι συνέπειες, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως;

Η προοδευτική εγκατάσταση του συνδρόμου προκαλεί ανατομικές διαταραχές της ωοθήκης, με αποτέλεσμα η φλοιώδης μοίρα της να παράγει περισσότερα ανδρογόνα και η μυελώδης μοίρα λιγότερα οιστρογόνα. Η ελάττωση παραγωγής οιστρογόνων, λόγω εγκατάστασης του συνδρόμου, σημαίνει κακής ποιότητας ωάρια με αποτέλεσμα δευτεροπαθή αμηνόρροια και σημαντική διαταραχή της γονιμότητας, δηλαδή υπογονιμότητα.

 • Αντιμετωπίζεται χειρουργικά;

Πολλές δεκαετίες πίσω είχε προταθεί και η χειρουργική θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών που δεν προσέφερε παρά δημιουργία συμφύσεων γιατί διενεργείτο με κοιλιακή τομή (ανοικτό χειρουργείο – σφηνοειδής εκτομή).

Η σφηνοειδής εκτομή των πολυκυστικών ωοθηκών όπως ονομάζεται, εγκαταλείφθηκε σύντομα, αφού επέτεινε κατά κανόνα το πρόβλημα χωρίς να το λύνει ή να το βελτιώνει.

Μετά τη δεκαετία του ’60 με αρχόμενη δειλά-δειλά, της εφαρμογής της λαπαροσκόπησης, πολλά γυναικολογικά προβλήματα άρχισαν να βρίσκουν τη λύση τους. Έτσι, προτάθηκε στην αρχή της δεκαετίας του ’80 από τον Greenblatt και συνεργάτες του, η λαπαροσκοπική θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Ο συγγραφέας (Greenblatt) μελέτησε τη λειτουργία των πολυκυστικών ωοθηκών πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε χειρουργικής λαπαροσκοπικής παρέμβασης και μέτρησε την ελάττωση παραγωγής των οιστρογόνων σε πλήρη εξέλιξη του συνδρόμου, με τη μέτρηση της ορμονικής λειτουργίας μετά τη λαπαροσκοπική επέμβαση διάνοιξης της κάψας σε 7-10 σημεία σε κάθε ωοθήκη (όχι πάνω από το 30% της επιφάνειάς της), βρίσκοντας αποκατάσταση του ορμονικού profile στο φυσιολογικό, δηλαδή με αύξηση των οιστρογόνων και πτώση της ανδρογοναιμίας.

Έτσι, ο εν λόγω ερευνητής, πρώτος πρότεινε τη χειρουργική θεραπεία drilling των ωοθηκών (διάνοιξη οπών) σε λιγότερο από το 30% της επιφάνειάς της, ενώ διαπίστωσε μετά από 6-8 μήνες αύξηση της γονιμότητας των ζευγαριών με πολυκυστικές ωοθήκες. Η χειρουργική αυτή θεραπεία θα πρέπει να προτείνεται στη γυναικεία υπογονιμότητα λόγω πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά ακόμη και στη δευτεροπαθή αμηνόρροια λόγω πολυκυστικών ωοθηκών.

Papadimitriou Athanasios Papadimitriou 2 shutterstock 1662703042

 • Σε ποιες ασθενείς προτείνεται η λαπαροσκόπηση;

Ιδιαίτερα προτείνεται σε ασθενείς με πολυκυστικές ωοθήκες, που είτε εμφανίζουν δευτεροπαθή αμηνόρροια, είτε ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Παρομοίως, σε πολλές γυναίκες που πάσχουν από διάφορες παθήσεις, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία, συγγενή υπερλιπιδαιμία, διάφορες αιμοσφαιρινοπάθειες, ηπατική ανεπάρκεια και παχυσαρκία, σε γυναίκες που εμφανίζουν αντένδειξη για λήψη αντισυλληπτικών δισκίων, που αποτελούν την πρώτη γραμμική θεραπεία στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λαπαροσκοπική χειρουργική προσέγγιση με αποφλοίωση μέρους της ινώδους κάψας της ωοθήκης αποτελεί ουσιώδη εναλλακτική θεραπεία και δίνει λύση στο πρόβλημα των σοβαρών αντενδείξεων της λήψης αντισυλληπτικών.

 • Τι κατορθώνει η λαπαροσκοπική αποφλοίωση των ωοθηκών στην πράξη;

Με την αποφλοίωση, η φλοιώδης μοίρα της ωοθήκης που αφορά στην υπερπαραγωγή ανδρογόνων αποσυμφορείται και δίνει τη θέση της στη μυελώδη μοίρα, που παράγει πρωτίστως οιστρογόνα με αποτέλεσμα τα προκύπτοντα ωάρια κατά την ωοθυλακιορρηξία να προέρχονται από το κατάλληλο οιστρογονικό περιβάλλον, να είναι πιο ώριμα και να επιτυγχάνεται ευκολότερα η γονιμοποίησή τους, είτε με φυσική είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η αποφλοίωση των ωοθηκών με λαπαροσκόπηση στο πλαίσιο μιας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας (minimal invasive surgical procedure) μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά και νεαρές με δευτεροπαθή αμηνόρροια από εκσεσημασμένο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (παχυσαρκία, υπερτρίχωση, δευτεροπαθής αμηνόρροια, μεταβολικό σύνδρομο) και να επακολουθήσει εμφάνιση εμμηνορρυσίας με ρυθμικό τρόπο φυσιολογικά. Στην υπερηχογραφική εκτίμηση του πάχους της ινώδους κάψης στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών δεν θα πρέπει να παραλείπεται η μέτρηση σε χιλιοστά, γιατί αποτελεί συμπληρωματική παράμετρο εκτίμησης της επιλεγμένης θεραπείας και ιδιαίτερα της χειρουργικής, αφού τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα δικαιώνουν τη θεραπευτική άποψη των Greenblatt και συνεργατών (1985).

 

Από τη συνέντευξή μου στην Ιατρική έκδοση MyDoctors, Μάρτιος 2023


8-9-PAPADIMITRIOU-1200x820.jpg

Το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και αντίστοιχα πολλές είναι και οι θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν.

Πόσο επηρεάζει η ηλικία της γυναίκας στην απόκτηση παιδιού; Πώς και πόσο επηρεάζουν οι εξωγενείς παράγοντες; Τι ρόλο παίζουν οι φλεγμονές, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η παθολογία των γεννητικών οργάνων; Ποιοι είναι οι εχθροί της γονιμότητας; Είναι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή η μόνη λύση;

 • Τι ρόλο παίζει η ηλικία;

Ο πρώτος εχθρός της γυναικείας γονιμότητας είναι ο χρόνος. Η καλύτερη γόνιμη περίοδος της γυναίκας είναι μεταξύ του 20ου και 30ου έτους της ηλικίας της. Η γονιμότητα είναι αυξημένη κατ’ αυτή την περίοδο, ενώ μετά τα τριάντα έτη, αυτή θα αρχίσει να πέφτει προοδευτικά και ραγδαία μετά τα 40-42 έτη της ηλικίας της.

Άρα όσο πιο νωρίς αποκτά παιδί μια γυναίκα δηλαδή στα 20-30 έτη, τόσο καλύτερη φυσική προτεραιότητα αποκτά, για την απόκτηση κι άλλων παιδιών. Ενθαρρύνεται λοιπόν η έγκαιρη απόκτηση τέκνων.

 • Ποιες κακές συνήθειες επιβαρύνουν τη γονιμότητα;

Το κάπνισμα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Προκαλεί αποδεδειγμένα υπογονιμότητα, λόγω των άσηπτων φλεγμονών – ινώσεων και καταστροφή στα γεννητικά όργανα. Η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή επηρεάζουν επίσης τη γονιμότητα, ομοίως και το άγχος. Ειδικά το άγχος δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο στα προβλήματα γονιμότητας αλλά και η διάγνωση της υπογονιμότητας προκαλεί επιπλέον stress, που δυσκολεύει περαιτέρω τη σύλληψη.

 • Αληθεύει πως η παχυσαρκία σχετίζεται με την υπογονιμότητα;

Η παχυσαρκία σε συνδυασμό με το μεταβολικό σύνδρομο μπορούν να συμβάλλουν δραματικά στην επιδείνωση της υπογονιμότητας. Η ορμονική ανισορροπία που προκύπτει πολλές φορές οδηγεί σε ανωορρηκτικούς κύκλους και δύσκολη επίτευξη φυσικής εγκυμοσύνης. Το λίπος, πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιες μητέρες, είναι ορμονοπαραγωγό και ως εκ τούτου επηρεάζει δυσμενώς την ορμονική ισορροπία, διότι κάνει υπερπαραγωγή εξωοθηκικών οιστρογόνων. Έτσι σήμερα το BMI (Body Mass Index) πρέπει να είναι μικρότερο του 26 για να εξασφαλίζεται η ομαλή έκβαση της γυναικείας ορμονικής λειτουργίας που είναι η αναπαραγωγή. Οι ίδιες οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούνται και από τις υποψήφιες μητέρες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 • Τι διατροφή πρέπει να ακολουθούν οι γυναίκες για να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους;

Η κατάλληλη διατροφή είναι η μεσογειακή, διότι στηρίζεται σε σύνθετους ακατέργαστους υδατάνθρακες. Συνιστάται στις γυναίκες να τρώνε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και να υποκαθιστούν τη ζωική πρωτεΐνη με φυτική, που βρίσκεται στα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, αντί για κόκκινο κρέας. Εδώ όμως υπάρχει και μία έκπληξη.

Προτιμάται να μην καταναλώνουν άπαχα γαλακτοκομικά, αλλά γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, γιατί η σύνθεση των ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης, έχει ως βάση τη χοληστερόλη. Επίσης, συνιστάται αποφυγή καφεΐνης και ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, γιατί έχουν σχετιστεί με ελαττωμένη γονιμότητα.

Papadimitriou Athanasios Papadimitriou upogonimotita

 • Ισχύει ότι οι φλεγμονές αποτελούν έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα;

Χρόνιες φλεγμονές που έχουν παραμεληθεί έχουν δυσμενή αντίκτυπο στη γονιμότητα. Στη χρόνια εξέλιξη μιας φλεγμονής π.χ. χλαμυδιακής, δεν υπάρχουν σαφή συμπτώματα, με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να δημιουργούνται συμφύσεις και προοδευτική καταστροφή, κατ’ αρχήν και κυρίως των σαλπίγγων. Οι σάλπιγγες είναι το πιο ευαίσθητο τμήμα των γεννητικών οργάνων της γυναίκας που θα υποστεί το αποτέλεσμα των φλεγμονών των γεννητικών οργάνων, που είναι η απόφραξη των σαλπίγγων. Επόμενος παράγοντας που επηρεάζεται από την ύπαρξη φλεγμονών είναι η πηκτικότητα του αίματος, η οποία διαφέρει φαίνεται σημαντικά μεταξύ όλων. Έτσι, ο όρος θρομβοφιλία έχει εγκατασταθεί σε κάθε υποψήφια και εν εξελίξει κύηση, αφού η μελέτη της και η τυχόν θεραπευτική παρέμβαση, σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν την γονιμότητα – γονεϊκότητα.

Ο συνδυασμός υποκείμενων άσηπτων φλεγμονών και θρομβοφιλίας ενεργοποιεί ένα ισχυρό παθολογικό μείγμα που αποτρέπει την εξέλιξη του υποψήφιου εμβρύου – νεογέννητου από τις πρώτες στιγμές της εμφύτευσης, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αποβολές και παλίνδρομες κυήσεις. Η έγκαιρη διάγνωση του επιπέδου θρομβοφιλίας εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της κύησης σε συνδυασμό πάντοτε με την PCR ενδομητρίου.

 • Μία στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από ενδομητρίωση, πόσο επιβαρυντική είναι για τη γονιμότητα;

Η ενδομητρίωση δρα ύπουλα. Η πάθηση εμφανίζεται και σε νεαρή ηλικία, με πόνο – δυσμηνόρροια, ενώ η διάγνωσή της με την τυπική απεικόνιση και συμπτωματολογία μπορεί δύσκολα να τύχει επιβεβαίωσης. Εδώ χρειάζεται η κλινική εμπειρία του γυναικολόγου που θα προστατεύσει την υποψήφια μητέρα από κάποιο μεγάλο βαθμό ενδομητρίωσης. Η συντηρητική θεραπεία (αντισυλληπτικά – προγεστερόνη – ανάλογα), εάν δεν αποδώσει θα ακολουθήσει διαγνωστική λαπαροσκοπική για ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπεία.

Ένας άλλος παράγοντας υπογονιμότητας είναι και η ενδομητρική παρουσία μικροβίων που παραμένουν ενδοκυτταρικά στην ενδομητρική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να προκαλούν και να είναι υπεύθυνα για τον μεγαλύτερο αριθμό αποβολών και παλίνδρομων κυήσεων. Σήμερα η εφαρμογή της PCR, όπου δύναται να αποκαλύψει όλα τα ενδοκυτταρικά μικρόβια του ενδομητρίου με λίγες σταγόνες εμμήνου ρύσεως, είναι σημαντικό όπλο για την αύξηση της γονιμότητας. Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μετά τα αποτελέσματα που θα δείξουν συγκεκριμένα μικρόβια ελαττώνει σημαντικότατα τις αποβολές και τις παλίνδρομες κυήσεις με τελική κατάληξη ένα υγιέστατο νεογέννητο.

 • Αναστέλλουν και άλλες παθολογίες τη γονιμότητα;

Υπάρχουν παθολογίες των γεννητικών οργάνων που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η ύπαρξη καλοήθων όγκων ινομυωμάτων, κύστεων ωοθηκών, κύστεων ενδομητρίωσης, όπου θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η λαπαροσκοπική χειρουργική παρέμβαση. Ακόμη, σε περιπτώσεις μητρορραγιών θα πρέπει να εξετάζεται η υστεροσκοπική παρέμβαση για την αποκατάσταση της μητρορραγίας σε περίπτωση οργανικής βλάβης λόγω ύπαρξης πολύποδα, ινομυώματος και υπερπλασίας. Τα αποτελέσματα μετά από τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις είναι θεαματικά, όσον αφορά στην επικείμενη σύλληψη που προκύπτει τις περισσότερες φορές.

Λαπαροσκοπικά – Υστεροσκοπικά αντιμετωπίζονται και τα συγγενή διαφράγματα της μήτρας, όπως στις περιπτώσεις δίκερης μήτρας, διαφραγματικής μήτρας ή ακόμη μήτρας με συμφύσεις, με την προϋπόθεση βέβαια ύπαρξης ευχερούς διαβατότητας των σαλπίγγων για φυσική σύλληψη.

Ο θυρεοειδής και οι παθήσεις του είναι πέντε φορές πιο συχνός στις γυναίκες και θα πρέπει να εξετάζεται η υποψήφια μητέρα για τυχόν παθήσεις αυτού του αδένα, που έμμεσα πολλές φορές άπτονται της υπογονιμότητας.

Δυστυχώς, σε όχι λίγες περιπτώσεις, η γονιμότητα πλήττεται ανεπανόρθωτα από πρώιμο καρκίνο της αναπαραγωγικής ηλικίας (μαστού, γεννητικών οργάνων, ή άλλου οργάνου). Σε αυτή την περίπτωση οι σύγχρονες θεραπείες διατήρησης της γονιμότητας της γυναίκας έχουν να επιδείξουν κατά περίπτωση λύσεις, όπως: κρυοσυντήρηση ωαρίων πριν τη χημειοθεραπεία, διατήρηση ωοθηκικού ιστού, προ χημειοθεραπείας – ακτινοβολίας, πάντοτε σε συνεργασία με τον ογκολόγο και τον θεράποντα ιατρό.

 • Πριν μια γυναίκα καταφύγει στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να έχουν λυθεί τα παραπάνω προβλήματα που αναπτύξατε;

Εάν μία γυναίκα έχει τηρήσει υποδειγματικά τα προαναφερόμενα, σε μεγάλο ποσοστό θα μείνει από μόνη της έγκυος και δεν θα χρειαστεί την εξωσωματική.

 

Από τη συνέντευξή μου στην Ιατρική έκδοση MyDoctors, Νοέμβριος 2022


Untitled-Design-1-min-1200x800.jpg

Σχεδόν τέσσερις στους πέντε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα είναι γυναίκες. Οι τελευταίες έρευνες, μας ενημερώνουν ότι υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι ορμόνες του φύλου, τα γονίδια και το μικροβίωμα του εντέρου, που πιθανόν ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό.

Ο Χειρουργός Γυναικολόγος Αθανάσιος Παπαδημητρίου μας εξηγεί γιατί η βιολογία “συνωμοτεί” κατά του γυναικείου φύλου.

 • Ποια είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα που έχουν προτίμηση στις γυναίκες;

Οι γυναίκες κατά προσέγγιση αποτελούν περίπου το 78% των ασθενών με ερυθυματώδη λύκο, πολλαπλή σκλήρυνση, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες νόσους, στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού τους ενεργοποιείται κατά λάθος και προσβάλλει τα δικά τους κύτταρα και τους ιστούς. Τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν σήμερα την πέμπτη αιτία θανάτου σε γυναίκες νεότερες των 65 ετών.

 • Τι συμπτώματα παρουσιάζουν τα αυτοάνοσα;

Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, διαφορετικά και εξαιρετικά μεγάλης ευρύτητας, που κάνουν δύσκολη τη διάγνωση τους πολλές φορές. Νευρομυϊκές διαταραχές, αδυναμία, οπτικές διαταραχές, αλλαγές στη διάθεση, αδυναμία κινητικότητας, δερματικές διαταραχές, γαλακτόρροια, διαταραχές εμμήνων, βάρους, αιματολογικές διαταραχές κλπ. Μια σειρά συμπτωμάτων, που πολλές φορές μπορεί να είναι άτυπα και δύσκολα στη διάγνωσή τους, επιβεβαιώνονται στη συνέχεια με εξειδικευμένες εξετάσεις και κλινικο-εργαστηριακούς ελέγχους.

 • Πόσο επιβαρύνεται το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη;

Η πλακουντοποίηση και η εγκυμοσύνη είναι κριτικής σημασίας βιολογικές διαδικασίες που καθορίζουν και σχηματοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, γεγονός που υπογραμμίζει τις διαφορές φύλου στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως τονίστηκε.

Κατά τη διάρκεια της κύησης, ο οργανισμός της εγκύου πρέπει ανοσολογικά να προστατευθεί από την ανάπτυξη του εμβρύου, που κατά το ήμισυ έχει διαφορετικό DNA, επειδή αυτό προέρχεται από τον πατέρα. Αυτή η εξωγενής κυτταρική σειρά δημιουργεί κύτταρα και προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού της εγκύου. Οι έγκυες γυναίκες εκτός από το έμβρυο πρέπει ανοσολογικά να ανταποκριθούν και στον πλακούντα που δημιουργείται από τον «ξενιστή» – έμβρυο.

Ίσως τα γονίδια που συνδέονται με το Χ-χρωμόσωμα και η ατελής αδρανοποίηση του χρωμοσώματος δημιούργησαν τη δυνατότητα στον γυναικείο οργανισμό, ώστε ευχερώς να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανοσολογικές απαιτήσεις μιας εγκυμοσύνης. Έτσι κατά την διάρκεια της κύησης, η ανοσοποίηση της εγκύου διαφοροποιείται δυναμικά. Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι αυξημένα μεταξύ των γυναικών σήμερα, καθώς και γιατί αποτελούσαν λιγότερο νοσογόνο παράγοντα των γυναικών στο παρελθόν. Αυτή η υπόθεση της διαπίστωσης απαιτεί περαιτέρω έρευνα. Οι γυναίκες έχουν να κάνουν αξιοσημείωτα γεγονότα και πράγματα που οι άνδρες δεν είναι ενταγμένοι να κάνουν, όπως στο να συμβάλλουν στην επιβίωση και διαιώνιση του είδους.

Η αυτοανοσοποίηση μπορεί να είναι το κόστος του γυναικείου οργανισμού για τον δυναμισμό τους, αλλά επί του παρόντος είναι ένα εμπόδιο που η επιστήμη καλείται να απαλύνει και να λύσει.

Από τη συνέντευξή μου στην Ιατρική έκδοση MyDoctors, Ιούνιος 2022


Επικοινωνία


Follow usCopyright by Athanasios Papadimitriou 2021. All rights reserved.

Papadimitriou Athanasios upsitenow