Loading. Please wait...


Μαιευτική

Καισαρική Τομή


Papadimitriou Athanasios kaisariki

Η καισαρική τομή είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία επιλέγεται όταν ο φυσιολογικός τοκετός εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η καισαρική τομή

 • Όταν ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά μέσα στη μήτρα
 • και ουσιαστικά φράζει την έξοδο της μήτρας (τράχηλος).
 • Σε αποκόλληση του πλακούντα.
 • Σε πρόπτωση του ομφάλιου λώρου.
 • Εάν το παιδί κατεβαίνει με τα πόδια και όχι με το κεφάλι (ισχιακή προβολή) ή και σε οποιαδήποτε άλλη ανώμαλη προβολή (εγκάρσια).
 • Σε δίδυμη κύηση. Ωστόσο, είναι πιθανός και ο φυσιολογικός τοκετός ειδικά σε πολύτοκες και όταν τα έμβρυα έχουν κεφαλική προβολή.
 • Εάν η μητέρα παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τον τοκετό.
 • Σε περίπτωση σοβαρής ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης του εμβρύου.
 • Εάν ο παλμός και οι λοιπές ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου γίνουν πολύ αδύναμες, δείγμα κακής οξυγόνωσης του εμβρύου.
 • Εάν η μητέρα είχε ξανακάνει καισαρική τομή παλαιότερα (ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μια γυναίκα που είχε γεννήσει στο παρελθόν με καισαρική τομή να γεννήσει μετά από χρόνια με φυσιολογικό τοκετό)
 • Εάν έχουν προηγηθεί επεμβάσεις στη μήτρα κατά το παρελθόν, κατά τις οποίες έχει διανοιχθεί η ενδομητρική κοιλότητα (εκπυρηνίσεις ινομυωμάτων).
 • Σε απόλυτη κεφαλοπυελική δυσαναλογία, δηλαδή όταν το κεφάλι ή το σώμα του μωρού είναι πολύ μεγάλο για να περάσει με ασφάλεια από τη λεκάνη της μητέρας.
 • Μη πρόοδος του τοκετού.
 • Σε περίπτωση επιθυμίας της γυναίκας

Καισαρική τομή κατόπιν επιθυμίας της γυναίκας

Είναι μια τακτική ιδιαίτερα προσφιλής στις μέρες μας, με πολλές γυναίκες να καταφεύγουν σε αυτή τη λύση ως επιλογή, μολονότι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Τα ποσοστά καισαρικής στη χώρα μας, σήμερα  αγγίζουν το 45-50%. Οι λόγοι που τις ωθούν είναι κυρίως ο φόβος για τις ωδίνες ή για τις πιθανές επιπλοκές ενός φυσιολογικού τοκετού, αλλά και η ανάγκη για δυνατότητα προγραμματισμού της χρονικής στιγμής που θα πραγματοποιηθεί η γέννα, κάτι που εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις γυναίκες «καριέρας». Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, ο φυσιολογικός τοκετός θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερα πλεονεκτήματα, όπως μια συγκλονιστική εμπειρία που δημιουργεί συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό από τα πρώτα δευτερόλεπτα της γέννησής του. Εξάλλου, χάρη στην επισκληρίδιο αναισθησία, η μητέρα όχι μόνο δεν πονάει αλλά απολαμβάνει και τον τοκετό, ενώ η ανάρρωση γίνεται πιο γρήγορα. Τέλος, καθώς το έμβρυο περνάει από το γεννητικό σωλήνα, ωριμάζει το αναπνευστικό του σύστημα, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσει αναπνευστική δυσχέρεια -εφόσον, βέβαια, δεν υπάρξει άλλος λόγος-, ενώ τα νεογέννητα από καισαρική παρουσιάζουν συχνότερα αναπνευστικά προβλήματα. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση, με όλες τις επιπλοκές που αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό, η καισαρική πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «έκτακτη» και όχι ως «εύκολη» λύση.

Πώς γίνεται η καισαρική τομή

Αρχικά γίνεται η αναισθησία, κατά προτίμηση επισκληρίδιος Μόλις επιδράσει το αναισθητικό, ο γιατρός θα ξεκινήσει τη διαδικασία κάνοντας μια τομή που θα του επιτρέψει να προσεγγίσει το μωρό σας, το οποίο θα βρίσκεται στον αμνιακό σάκο. Ο γιατρός θα βγάλει το μωρό σας από τη μήτρα και θα το φέρει στον κόσμο. Η διαδικασία τελειώνει γρήγορα και το μόνο που αισθάνεται η γυναίκα είναι λίγη πίεση και τίποτε περισσότερο.

Μόλις αφαιρεθεί ο πλακούντας, ο γιατρός θα ράψει πρώτα τη μήτρα και μετά την κοιλιά. Αυτό θα πάρει γύρω στα τριάντα λεπτά. Στη συνέχεια η γυναίκα μεταφέρεται στο χώρο ανάνηψης για παρακολούθηση, μέχρι να συνέλθει εντελώς.

Ανάρρωση μετά από την καισαρική τομή

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μητέρα σηκώνεται απ’ το κρεβάτι μέσα στις πρώτες είκοσι τέσσερις ώρες και βγαίνει απ’ το μαιευτήριο μετά από 3-5 ημέρες.

Το ότι μια γυναίκα γέννησε με καισαρική δεν σημαίνει πως θα γίνει με τον ίδιο τρόπο κάθε επόμενος τοκετός σας. Περίπου το 70% των γυναικών που δοκιμάζουν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική, τα πάνε μια χαρά, αρκεί ο τοκετός να είναι εύκολος και σύντομος.

Τόσο η μητρική όσο και η νεογνική θνησιμότητα και νοσηρότητα σε περίπτωση καισαρικής τομής κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Την ίδια μέρα της εγχείρησης μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, αφαιρείται ο ουροκαθετήρας και μπορεί να φάει ελαφρά. Επιβάλλεται να περπατήσει, όσο δύσκολο και να είναι, ώστε να αρχίσουν να επανέρχονται σταδιακά οι σωματικές της λειτουργίες (θα την βοηθήσει να αποβάλλει τα αέρια). Ο πόνος από την τομή καταπολεμάται επιτυχώς με τη χορήγηση κατάλληλων αναλγητικών. Μάλιστα, στην περίπτωση που έχει γίνει επισκληρίδιος αναισθησία, τότε συνεχίζεται η έγχυσή της για τη μείωση του πόνου. Η ροή των λοχείων είναι κανονική σαν να είχε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.

Υπάρχουν άμεσες και απώτερες διεγχειρητικές επιπλοκές, η συχνότητα των οποίων όμως είναι  ιδιαίτερα χαμηλή. Σε αυτό έχει συντελέσει η βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής, η βελτίωση της αναισθησίας, η χορήγηση αντιβιοτικών και η χρησιμοποίηση αντιπηκτικής αγωγής.

Χρόνος ανάρρωσης

Η λεχώνα μετά την καισαρική τομή δεν μπορεί να κινηθεί άνετα. Παρόλα αυτά την ίδια μέρα της εγχείρησης μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, αφαιρείται ο ουροκαθετήρας και μπορεί να φάει ελαφρά. Επιβάλλεται να περπατήσει, όσο δύσκολο και να είναι, ώστε να αρχίσουν να επανέρχονται σταδιακά οι σωματικές της λειτουργίες. Ο πόνος από την τομή καταπολεμάται επιτυχώς με τη χορήγηση κατάλληλων αναλγητικών. Μάλιστα, στην περίπτωση που έχει γίνει επισκληρίδιος αναισθησία, τότε συνεχίζεται η έγχυσή της για τη μείωση του πόνου. Η καισαρική τομή δεν εμποδίζει σε τίποτα την διαδικασία του θηλασμού. Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από μία καισαρική τομή είναι περίπου 2 με 3 μέρες και διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση.


Κλείστε Ραντεβού

Ωράριο Ιατρείου
Παπαδημητρίου Αθανάσιος

Στοιχεία Επικοινωνίας

Professional medical services

ALL THE WAY


0123456789001234567890

Χρόνια Εμπειρίας

στην υπηρεσία της γυναίκας01234567890012345678900123456789001234567890

Τοκετούς

κυρίως φυσιολογικά012345678900123456789001234567890

Επιτυχημένες

Εξωσωματικές Γονιμοποιήσεις01234567890012345678900123456789001234567890

Ικανοποιημένες

και υγιείς γυναίκεςΓυναικολογία – Μαιευτική – Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Οι Υπηρεσίες


Papadimitriou Athanasios gynaikologia 3000px scaled

Γυναικολογία


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas sagittis mi faucibus risus auctor scelerisque.


Papadimitriou Athanasios maieftiki 3000px scaled

Μαιευτική


Nullam eleifend lectus a tortor interdum, non sodales ante vehicula. Proin consequat, at commodo.


Papadimitriou Athanasios ypovoithoumeni 3000px scaled

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή


Curabitur nec interdum justo. Suspendisse in venenatis justo. Sed arcu velit, pulvinar eu consequat in, volutpat et urna.Επικοινωνία


Follow usCopyright by Athanasios Papadimitriou 2021. All rights reserved.

Papadimitriou Athanasios upsitenow