Πώς το Μεταβολικό Σύνδρομο επηρεάζει τη Γονιμότητα
Το μεταβολικό σύνδρομο στην απόλυτη εκδήλωσή του, εκφράζει την εκτροπή από το φυσιολογικό
Το μεταβολικό σύνδρομο δεν είναι μια ασθένεια αλλά μια ομάδα παραγόντων κινδύνου. Ο κίνδυνος αυξάνεται προοδευτικά, χωρίς δυνατότητα αναστροφής, όταν έχει ξεπεραστεί το «όριο της κρίσιμης μάζας» του βαθμού βλάβης του κυττάρου. Η αρτηριοσκλήρυνση, η υπεργλυκαιμία, ο διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η οξέωση, η κυτταρική καταστροφή εμφανίζονται αθόρυβα σε προκλινικό στάδιο, έως ότου αποκτήσουν παθολογική μορφή.
Το πρόβλημα έρχεται κατευθείαν από τις συνθήκες διαβίωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παράγοντες όπως το γεμάτο ραδόνιο περιβάλλον των υψηλών κτιρίων και η κακή διαιτητική συνήθεια των δυτικών κοινωνιών (που επικεντρώνεται στην αλόγιστη κατανάλωση επεξεργασμένων σιτηρών και υδατανθράκων), συμβάλουν στην πρώιμη εμφάνιση προδιαβητικών και διαβητικών μεταβολικών σταδίων σε νεαρές ηλικίες.
Η φθορά ή διαφορετικά η παθολογία που επιφέρει το μεταβολικό σύνδρομο στο ευαίσθητο αναπαραγωγικό σύστημα του γυναικείου οργανισμού αρχίζει να διακρίνεται από την πρώτη εμφάνιση της εμμηνορρυσίας.
Η συχνή και απεριόριστη κατανάλωση υδατανθράκων από τη νεαρή ηλικία οδηγεί και επιδεινώνει την εμφάνιση πολυκυστικού συνδρόμου των ωοθηκών, με μεγάλη πιθανότητα για μελλοντικούς ανωορρηκτικούς κύκλους και υψηλό βαθμό στείρωσης.
Παρόλο που η υπογονιμότητα δεν δίνει συμπτώματα, τα αίτιά της μας είναι γνωστά. Ένα από αυτά είναι το μεταβολικό σύνδρομο. Θα συμβούλευα λοιπόν τα νεαρά ζευγάρια, αλλά κυρίως τη γυναίκα να προσέχουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν (εργασία, ρύπανση ατμόσφαιρας, ραδιοκύματα), την διατροφή τους, το δείκτη σώματος τους, να προσθέσουν στις καθημερινές τους συνήθειες την άσκηση και να αποφεύγουν το αλκοόλ και το κάπνισμα.