Γυναικεία Υπογονιμότητα: Αίτια και αντιμετώπιση

Θεωρητικά, το 10-15% των ζευγαριών κρίνεται ως υπογόνιμο και είναι αυτό το ζευγάρι που δεν τεκνοποιεί μετά από 12 μήνες φυσιολογικών και συχνών σεξουαλικών επαφών. Η καλύτερη περίοδος γονιμοποίησης είναι η ηλικία των 20-30 ετών. Ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής είναι η μετάθεση της τεκνοποίησης σε όλο και μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία (35- 40 έτη).
Στα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας αναφέρονται οι ορμονικές διαταραχές καθώς και συγγενείς ανωμαλίες των γυναικείων οργάνων αναπαραγωγής. Η καλή μελέτη της ορμονικής καταγραφής των ορμονών αναπαραγωγής και του θυρεοειδούς, θα οδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία και λύση.
Συναφές πρόβλημα στον γυναικείο πληθυσμό αποτελεί το σύνδρομο πολυκυστικών ορμονών, ένα μεταβολο-ορμονικό σύνδρομο με κύριο ένοχο την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων ή την εγγενή προδιάθεση για διαβήτη τύπου Β, που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης και των αυξητικών παραγόντων, με αποτέλεσμα να περιβάλλεται η ωοθήκη με σκληρή ινώδη κάψα (growth factors effect) και να οδηγείται σε ανωορρηκτικούς κύκλους. Εδώ θέση έχουν τα διατροφικά πρόσθετα ρύθμισης σακχάρου, τα αντισυλληπτικά και το drilling ωοθηκών λαπαροσκοπικά.
Η ενδομητρίωση έρχεται πολύ υψηλά στις κύριες θέσεις των αιτιών της υπογονιμότητας, ενώ σε συνδυασμό με την συνύπαρξη φλεγμονών δημιουργεί (εκτός από προβλήματα στον γυναικείο κύκλο ακόμη και από την εφηβική ηλικία) προβληματική κύηση με αποβολές, έως και στείρωση! Η αντιμετώπισή της γίνεται με λαπαροσκοπική διερεύνηση (διαγνωστικό ή επεμβατικό χειρουργείο, υστεροσκόπηση).
Ο έλεγχος υπογονιμότητας ολοκληρώνεται πάντοτε με υστεροσαλπιγγογραφία για την επιβεβαίωση της κατάστασης των σαλπίγγων.
Υψηλά αίτια υπογονιμότητας ανευρίσκονται και στο κάπνισμα, το οποίο συντελεί στην αύξηση του οξειδωτικού στρες και του μεταβολικού συνδρόμου. Επομένως, η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει άμεσα και θαυματουργά αποτελέσματα στο υπογόνιμο ζευγάρι.
Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι της μήτρας, κύστες, διαφράγματα ενδομητρίου, υδροσάλπιγγες, πολύποδες, υπερπλασία ενδομητρίου, συμφύσεις γυναικείας πυέλου, σύνδρομο Asherman, ενδομητρίου κ.ά., εκτιμώνται από τον γυναικολόγο και αντιμετωπίζονται χειρουργικά με τις κλασικές ή σύγχρονες μεθόδους. Η ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκόπηση – υστεροσκόπηση) και η ρομποτική χειρουργική αποτελούν τα κύρια εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων, διότι ελαχιστοποιούν επιπλοκές και εξασφαλίζουν την αποφυγή μετεγχειρητικών ουλών και συμφύσεων.
Πολύ θετικά αποτελέσματα αρχίζει να έχει και η μέθοδος RPR, που αφορά σε ενδομητρικές θεραπείες και αναζωογονητικές θεραπείες των ωοθηκών.
Η έντονη παρουσία της θρομβοφιλίας στον ελληνικό πληθυσμό, (σε ποσοστό 10%), σε συνδυασμό με τα όσα αναφέρθηκαν (λανθάνουσες φλεγμονές, ενδομητρίωση), ενεργοποιούν την αύξηση των ΝΚ (natural killers) κυττάρων, που περιορίζουν έως απαγορεύουν την εμφύτευση εμβρύου. Επομένως, ο αιματολογικός και ανοσολογικός παράγοντας της υπογονιμότητας θα πρέπει να εξετάζεται.
Αναφερόμενοι στην υπογονιμότητα, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την εξέταση σπέρματος του άνδρα και τον έλεγχο της γονιμοποιητικής του ικανότητας.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς και να θεραπεύονται, ενώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι το οξειδωτικό στρες παραμονεύει ακόμη και μετά την επίτευξη της πιο ολοκληρωμένης θεραπείας, χειρουργικής ή φαρμακευτικής.
Στο σημείο αυτό, την λύση δίνουν τα πολυβιταμινούχα, αντιοξειδωτικά διατροφικά πρόσθετα, που πρέπει να λαμβάνονται ανελλιπώς, τόσο από την γυναίκα, όσο και από τον άνδρα και τα οποία λύνουν εντελώς τα προβλήματα της υπογονιμότητας ,στο κυτταρικό πλέον επίπεδο, εκεί που παράγονται οι ελεύθερες ρίζες, αναστέλλοντας την παραγωγή τους.