Loading. Please wait...

Έλλειψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της κύησης: ένοχη για την υπερκινητικότητα, την έλλειψη προσοχής και τον αυτισμό στα παιδιά προσχολικής ηλικίας!

ypekinitikotita-1200x800.jpg

Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O) επισημαίνει ότι το ¼ του πληθυσμού της Γης πάσχει από σιδηροπενία και σιδηροπενική αναιμία, ενώ παράλληλα συστήνει θεραπευτικές επιδράσεις και στρατηγικές διηπειρωτικά για ανάταξη του φαινομένου.

Προσφάτως, αποδείχτηκε ότι ό αιματοεγκεφαλικός φραγμός του εμβρύου αναστέλλει την πρόσληψη σιδήρου στη διάρκεια της κύησης, με άμεσες συνέπειες στην ανάπτυξη του (μορφογένεση και μυελινοποίηση των νευρώνων και των γλοιωδών κυττάρων του νευρικού συστήματος).

Από τις τελευταίες μελέτες καταδεικνύεται ότι περιοχές του εγκεφάλου με έλλειψη σιδήρου, λόγω σιδηροπενικής αναιμίας στην ενδομήτρια ζωή, υφίστανται μορφογενετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη τους, μη αντιστρεπτές, με παθολογική εικόνα και παθολογικά test προσχολικής και σχολικής ηλικίας! Έτσι εξηγείται η συχνότερη εμφάνιση συνδρόμων διάσπασης προσοχής και ευερεθιστότητας στις μέρες μας, όπως και αυτισμού στην προσχολική ηλικία.

Οι περιοχές που επηρεάζονται κυρίως είναι ο ιππόκαμπος, η ακουστική περιοχή, η περιοχή μνήμης, το μεταιχμιακό σύστημα, όλα τα βασικά γάγγλια και η σύνθεση και παραγωγή των νευροδιαβιβαστικών ουσιών.

Η χορήγηση σιδήρου σε αυτά τα παιδιά βελτίωσε τα αποτελέσματα των διαγνωστικών test (προσοχής, παρατήρησης, μνήμης, αντίδρασης, διάσπασης προσοχής), αλλά όχι την κλινική εικόνα.

Ο σίδηρος, λοιπόν, είναι αναγκαίος στην διάρκεια της κύησης για την μεταφορά του οξυγόνου(Ο2) στους αναπτυσσόμενους ιστούς του εμβρύου για το βέλτιστο αποτέλεσμα της λειτουργίας των διεργασιών του mRNA και DNA στον νευρικό ιστό.

Αποδεικνύεται ότι η έλλειψη σίδηρου στη προγεννητική και περιγενετική περίοδο είναι καθοριστική για την μελλοντική ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του εμβρύου με παθολογικές επιπτώσεις στην μετέπειτα συμπεριφορά του και στην κοινωνική του προσαρμογή.

Με τελευταίες μελέτες φαίνεται ότι και o διαβήτης της κύησης προκαλεί παρόμοιες διαταραχές στις προαναφερθείσες περιοχές του εγκεφάλου!

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της πρόληψης, απαιτείται εγρήγορση και εκτεταμένη διατροφική εκπαίδευση των παραγόντων Δημόσιας Υγείας (όπως εκστρατείες ενημέρωσης) καθώς και του πληθυσμού.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






Επικοινωνία






Follow us



Copyright by Athanasios Papadimitriou 2021. All rights reserved.

Papadimitriou Athanasios upsitenow