Loading. Please wait...

Ενδομητρίωση

endomitriosi_2000px-1200x800.jpg

Η ενδομητρίωση είναι ένα συχνό γυναικολογικό πρόβλημα που παίρνει το όνομα της από το ενδομήτριο, την λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας. Στις γυναίκες με ενδομητρίωση, ο ιστός, που μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο, αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της μήτρας. Αυτές οι περιοχές ονομάζονται εστίες ή εμφυτεύσεις ή οζίδια ή ενδομητρίωση.

Ο πόνος είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Συνήθως οι γυναίκες πονάνε χαμηλά στην κοιλιά. Η ένταση του πόνου δεν εξαρτάται από την έκταση της ενδομητρίωσης, μερικές γυναίκες δεν έχουν πόνο και παρόλα αυτά η ενδομητρίωση είναι διάσπαρτη σε πολλές και μεγάλες περιοχές. Άλλες γυναίκες με οξύ και δυνατό πόνο έχουν λίγες και μικρές εστίες ενδομητρίωσης.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν:

  • Έντονη δυσμηνόρροια (πόνος περιόδου), που χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου
  • Χρόνιο πόνο χαμηλά και πίσω στη λεκάνη
  • Πόνο κατά τη διάρκεια και μετά την επαφή
  • Γαστρεντερικές ενοχλήσεις
  • Επίπονες εντερικές κινήσεις και ούρηση στην εμμηνορυσία
  • Βαριές και μακριές εμμηνορρυσίες
  • Μικρή διαφυγή αίματος ανάμεσα στις περιόδους
  • Υπογονιμότητα
  • Γυναίκες με ενδομητρίωση πολλές φορές παρουσιάζουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό (φούσκωμα) ειδικά κατά την διάρκεια των περιόδων.

Είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις. Παρουσιάζεται σε ποσοστό 7 έως 10%.

Η ενδομητρίωση ξεκινάει συνήθως με την αρχή της εμμηνορρυσίας και μπορεί να διαγνωστεί τυχαία σε μια γυναικολογική εξέταση ή να παραμείνει αδιάγνωστη αν δεν έχει συμπτώματα.

Παλαιότερα το ποσοστό της ανεξήγητης υπογονιμότητας (unexplained infertility) ανερχόταν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 35-43%! Ωστόσο, νέα όπλα στον κλινικό ιατρό έδωσε η ευκολότερη διαγνωστική, μη επεμβατική προσπέλαση των υπερήχων, της μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, ώστε να αποκαλύπτονται οι εστίες ενδομητρίωσης και να ακολουθείται η κατάλληλη θεραπεία.

Η θεραπεία είναι πάντοτε χειρουργική και συμπληρωματικά φαρμακευτική για αρκετούς μήνες ανάλογα με το στάδιο της ενδομητρίωσης. Παράλληλα κατά τη λαπαροσκόπηση μπορεί να εντοπιστούν τυχόν σημεία φλεγμονών, που επηρεάζουν επίσης τη γονιμότητα, όπως χλαμύδια, έρπης, CMV, μυκόπλασμα κ.λπ

Η παράλληλη θεραπεία της ενδομητρίωσης και η αντιβιοτική θεραπεία αυξάνει κατά 60-70% την όποια προσπάθεια για τεκνοποίηση, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα παραγωγής ωαρίων.





Επικοινωνία






Follow us



Copyright by Athanasios Papadimitriou 2021. All rights reserved.

Papadimitriou Athanasios upsitenow